Bahan- Bahan & Cara:
Sos:
3 kuning telur
1 cawan krim segar
1 cawan keju parmesan parut
(kesemua bahan ini dicampur sekali)
Tips: Untuk pastikan telur kuning masak secara tak lansung,saya letakkan air panas dibawah mangkuk macam kita buat double boiler tu...)
Tumisan:
5 ketul sosej dihiris nipis
(saya suke perasa lada hitam kalau nak yang asli pun ok)
10 biji cendawan butang dihiris nipis
Satu labu bawang putih dikisar halus
Satu biji bawang besar didadu
1 sudu serbuk 'thyme'
1 sudu serbuk daun 'basil'
1 sudu serbuk lada hitam atau lada hitam yang ditumbuk halus
Sedikit jintan putih
5 sudu minyak zaitun
(kesemua bahan ditumis)
Tips:Tumis bawang hingga kekuningan dan naik bau sebelum dimasukkan herba-herba,sosej dan terakhir cendawan butang)
Pasta :
1 paket spaghetti
1 sudu minyak zaitun
1 mangkuk besar air
1 sudu teh garam
(masak air hingga mendidih dan masukkan minyak dan spaghetti,kacau dan setelah kembang baru masukkan garam)
Tips:Untuk aroma yang lebih enak,gaulkan spaghetti yang telah ditoskan bersama-sama kepingan daun 'parsley' kering.
!-Kesemua bahan-bahan dimasak serentak dan digaulkan sekali didalam mangkuk.Kepanasan dari spaghetti yang telah ditoskan dan sosej akan membantu memasak sos keju.
!!- Jangan masak sos keju secara lansung diatas api kerana ini akan menjadikan sos keju berketul-ketul.
!!!-Bagi yang inginkan bahan-bahan segar boleh juga digantikan dengan hirisan daging salai dan herba segar.
Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan