Mungkin ada yang belum pernah dengar nama-nama khas bagi limau. Selain yang teman tahu ,banyak lagi jenis-jenis limau yang wujud dalam dunia ni selain limau bali, limau purut, limau nipis, limau mandarin dan limau kasturi. Pasti ada yang tertanya-tanya yang mana satu limau mata susu. Selama ni pun teman biasa panggil limau yang satu ni sebagai 'lemon', warna kuning ceria dan ranum rupanya. Rupa-rupanya nama melayu limau ni Limau Mata Susu. Harganya agak mahal berbanding limau-limau lain kalau di beli di pasaraya mungkin sebab susah nak dapat atau mungkin juga ada yang diimport. Tapi seingat-ingat teman, zaman kanak-kanak dulu pernah nampak pokok limau mata susu ni di belakang rumah Andang teman di kampung. A very refreshing memory. Dulu-dulu kalau di kampung kebanyakan jenis limau ni ada jer di merata-merata tempat. Tumbuhnya jangan cakaplah, lebat dan ranum di pokok. Seronok bila ingat-ingat perasaan teruja melihat buah-buah limau masak yang jatuh merata-rata tempat. Teman tak lupa juga kenangan ke rumah sewa adik teman semasa dia belajar di Melbourne suatu ketika dulu. Dibelakang rumahnya ada sepohon pokok limau mata susu yang rendang dan lebat berbuah. Sometimes it's true that 'the grass is greener on the other side'. Di tempat orang, segala-galanya kelihatan lebih segar, cantik dan menarik.
Cerita tentang limau mata susu atau 'lemon', sejak kebelakangan ni memang teman suka membeli sebab jusnya agak manis berbanding limau nipis dan baunya lebih harum. Kuantiti jusnya lebih banyak dan kurang tajam. Kalau buat salad memang lebih sedap diperah jus 'lemon' dan lebih berkhasiat dari mayonis atau 'salad dressing' lain. Jus 'lemon' juga boleh melambatkan sayur-sayuran dan buah-buahan dari bertukar warna dan meranggupkannya. Paling teman suka kalau dapat buat 'lemonade'. Memang menyegarkan. Kadang-kadang sayang nak dibuang lebihan potongan buah 'lemon' yang habis diperah jusnya, jadi teman akan tuangkan air panas, dibiarkan beberapa minit dan akhirnya dapatlah menikmati 'a naturel lemon sparkling water'. Penting dikurangkan gula atau lebih baik tanpa gula. Kalau terlebih rajin, teman akan gunakan jus 'lemon' yang dicampur putih telur untuk dijadikan pupur muka. 'Beauty regime' semulajadi dari dapur. Harga lebih murah dari 'readymade mask' yang dijual di farmasi. Kesannya juga lebih baik untuk mencerahkan kulit muka. Kalau lebih rajin lagi, jus lemon yang dicampur telur putih dan gula aising boleh bertukar menjadi 'Lemon Meringue' yang sedap macam Marshmallow. Memang banyaklah gunanya buah limau mata susu atau 'lemon' ni. Yang teman paling teringin nak belajar buat ialah 'Lemon Cheese Cake'. Resepi ni teman kenalah berguru dengan Cik Fauziah;'taukeh cheese kek Lot 16' :). Banyak yang teman belajar dengan limau mata susu yang pastinya menjadikan hidup teman lebih segar dan ceria.
'Brown Sugar Lemonade'/Jus Lemon Gula Perang-(taste like ice lemon tea)
Bahan-bahan dan cara-cara
2 biji buah limau mata susu/lemon
3 sudu gula perang
500 ml air panas
500 ml air sejuk
Kiub Ais (tambahan)
(Potong buah limau dan perah jusnya. Masukkan gula perang dan air panas. Biarkan beberapa ketika sebelum ditambah air sejuk.Tambah ais dan potongan buah limau)
!-Gula perang boleh diganti madu.Sekiranya tidak suka rasa yang masam boleh ditambah kuantiti gula.
!!-Untuk mendapatkan lebih jus,sebelum diperah,tekan dan golek-golekkan buah limau.
'Lemon Meringue Pie'
Bahan-Bahan dan Cara-cara
Inti Lemon:
1/2 cawan jus limau mata susu/lemon
1 1/2 cawan air
3 biji telur (diambil bahagian kuning)
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula icing
1 sudu mentega
(Kesemua bahan kecuali mentega dicampur dan dimasak diatas api yang perlahan sehingga likat tapi jangan dibiarkan berketul. Akhir sekali masukkan mentega setelah adunan likat.)
Topping:
3 biji telur (diambil bahagian putih)
5 sudu gula icing
(Telur puti dipukul hingga kembang sedikit sebelum dimasukkan gula. Sambung pukul adunan hingga kembang dan gebu)
Dasar Pastri:
2 cawan Biskut marie yang dihancurkan dan ditambah mentega untuk melekatkannya.
(Letakkan dasar pastri kedalam loyang dan tekan hingga mampat.Bakar selama lebih kurang 15 minit. Setelah dasar pastri sejuk, tuang inti lemon dan tutup ratakan dengan topping meringue.Bakar sekali lagi selama 5-6 minit)
!Pastri sebagai dasar meringue boleh diganti dengan tepung pastri biasa.
Bahan-Bahan dan Cara-cara
Inti Lemon:
1/2 cawan jus limau mata susu/lemon
1 1/2 cawan air
3 biji telur (diambil bahagian kuning)
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula icing
1 sudu mentega
(Kesemua bahan kecuali mentega dicampur dan dimasak diatas api yang perlahan sehingga likat tapi jangan dibiarkan berketul. Akhir sekali masukkan mentega setelah adunan likat.)
Topping:
3 biji telur (diambil bahagian putih)
5 sudu gula icing
(Telur puti dipukul hingga kembang sedikit sebelum dimasukkan gula. Sambung pukul adunan hingga kembang dan gebu)
Dasar Pastri:
2 cawan Biskut marie yang dihancurkan dan ditambah mentega untuk melekatkannya.
(Letakkan dasar pastri kedalam loyang dan tekan hingga mampat.Bakar selama lebih kurang 15 minit. Setelah dasar pastri sejuk, tuang inti lemon dan tutup ratakan dengan topping meringue.Bakar sekali lagi selama 5-6 minit)
!Pastri sebagai dasar meringue boleh diganti dengan tepung pastri biasa.
~ If life gives you lemons, make a lemonade~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan