Hari ni masuk 3 hari teman duduk melepak di rumah. Kerjanya banyak di dapur selain mengadap tv dan laptop. Memang relaks sakan kata orang. Pejam celik pejam celik esok dah Isnin. Esok pagi-pagi dah kena drive balik ke Sg Buloh. Bercintanya nak balik bekerja. Aduhhh..kalau boleh memang tak nak amalkan blues hari Isnin ni . Cuba untuk ingat pesan mak teman, selagi ada tenaga, hidup mesti bekerja. Mulakan hari pertama kerja dengan semangat dan keseronokan kerana satu minggu masih panjang. Betul jugak tu. Yelah, kalau hari pertama kerja, muka dah blues, monyok dan tak gembira macamana nak meneruskan 5 hingga 6 hari selebihnya. Tapi, sebagai insan biasa yang mudah terpengaruh dengan emosi (almaklumlah teman ni dirahmati dengan 9 emosi la katakan..), kadang-kadang blues hari Isnin pasti terasa. So cara paling mudah teman nak kurangkan emosi kurang enak tu, sebagai seorang wanita berkerjaya, penampilan diri sedikit sebanyak harus dijaga. Sentiasa mengharapkan dalam melaksanakan niat yang satu ini tidak menyimpang dari tertib yang sepatutnya. Mudahnya, pakaian yang dipakai mestilah berwarna ceria kerana warna boleh mempengaruhi emosi seseorang. Satu lagi cara yang teman biasa buat, sehari sebelum Isnin, yakni hari Ahad perlulah diceriakan juga. Samada keluar bersama-sama keluarga atau kawan-kawan, tidur dengan senyuman :), teman juga suka mencuba resepi-resepi yang ada. So hari Ahad kena rajin-rajin diri ke dapurlah jawabnya...
Just do something that can indulge yourself and make yourself happy, tak perlu yang gempak sangat pun. Memandangkan hari ini seorang lagi ibu saudara teman;Mak Itam datang ke rumah, semangat nak memasak tu luarbiasa sikit. Bahan-bahan pun dah sememangnya ada. So sepetang di dapur hari ni berakhir dengan 2 menu favourite teman yang agak senang nak dibuat; Spaghetti Bolognese dan Apple Raisin Bread Pudding.
Alkisahnya Puding Roti Epal Kismis ni antara desert yang paling teman suka sebab mudah dibuat dan bahan-bahannya pun memang sentiasa ada didapur rumah teman ni. I just love the smell of cinnamon..Boleh high teman kata...hehe...Pasti harum satu dapur bila guna herba yang satu ni. Sejak nak jaga kesihatan ni pulak, teman memang akan pastikan stok epal hijau dan kismis sentiasa ada. Mana tau tetiba teringin nak mengunyah, kunyah epal dan kismis kira OK lagi kan... So lets rumble d' apple...(P/S-Spaghetti Bolognese punya resepi teman akan kongsi dalam post akan datang )
Bahan-bahan dan Cara :
Isi Puding :
4 biji epal (dibuang kulit dan dipotong dadu)
1/2 buku roti putih ( dipotong dadu, tapi sebab hari ni tiada baki roti, banyak stok biskut jagung, so I end up using biskut jagung kosong)
1 cawan kismis 2 sudu mentega
(Panaskan periuk, cairkan mentega dan masukkan epal. Masak epal separuh lembut. Selepas tutup api,masukkan roti dan kismis.Gaulkan kesemua bahan-bahan ini)
Sos puding :
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
3 cawan susu segar
1 1/2 cawan gula perang
1/3 cawan serbuk kulit kayu manis /cinnamon
(Campur kesemua bahan-bahan ini dan pukul sebati)
Didalam mangkuk tahan panas, campurkan isi dan sos puding dan kaup balikkan. Bakar selama 20 minit. Boleh dimakan bersama-sama whipping cream@yogurt@sos coklat@ ais krim..
!-Bagi yang tak suka makan kismis,boleh juga gantikan dengan buah-buahan kering yang lain tapi namanya kenalah diubah :)
!!-Boleh digandakan sos puding sekiranya inginkan puding yang lembab dan berkuah.
!!!-Sos puding juga boleh dicampurkan tepung kastard dan sedikit tepung jagung dan masak diatas api yang perlahan sehingga pekat untuk dimakan bersama-sama puding roti ini.
~This is an option to indulge yourself or else get an apple a day will keep the doctor away~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan