Isnin, 30 Ogos 2010

Udang Goreng Cornflakes BBL

Salam Ramadhan dan salam Merdeka!
Tanggal 31, bulan 8, 2010, genaplah 53 tahun Malaysia yang teman cintai menyambut Hari Kemerdekaan. Semoga dengan motto '1 Malaysia' kita semua lebih berbahagia apatah lagi hari bersejarah ini jatuh pada bulan yang mulia bagi umat Islam. Semoga Malaysia terus aman dan makmur.
Sepanjang Ramadhan kali ini, memang menu masakan berbuka amatlah ringkas almaklumlah mak teman memilih untuk membeli serba sedikit dari bazar Ramadhan dari memasak sendiri. Teman pun agak ketepuan nak mencuba bermacam-macam resepi yang berlegar-legar difikiran, tapi berakhir dengan menu yang sangat mudah dan cepat, apatah lagi nak mengikut selera yang berbeza-beza. Paling mudah seperti ikan masak lemak kuning, sup ayam, gulai asam dan udang goreng. Jadinya hari ini teman yang agak gian nak mengemaskini blog teman ini, ingin berkongsi resepi Udang Goreng Cornflakes yang sangat mudah dah cepat. Udang goreng ini sedap dimakan panas-panas apatah lagi dicicah dengan sos cili Peri-peri (keluaran Nandos) yang pedas. Silalah cuba!

Udang goreng Cornflakes BBL

Bahan-bahan dan Cara-caranya

Udang (mengikut keperluan dan dibersihkan)

Serbuk kunyit

1/2 cawan Tepung Gandum
Lada hitam (ditumbuk halus)

Garam (secukup rasa)
Air panas (setengah cawan)

Emping Jagung/Cornflakes (dikisar halus)

Minyak untuk menggoreng


(Udang yang telah dibersihkan, digaul sebati bersama serbuk kunyit. Adunan tepung ditambah garam, lada hitam yang telah ditumbuk dan dibancuh dengan air panas untuk merangupkan bancuhan tepung. Celup udang kedalam tepung dan salutkan dengan serbuk emping jagung.Goreng didalam minyak yang telah dipanaskan sehingga garing)


! Sekiranya berminat anda juga boleh mencelup udang kedalam putih telur atau mencampurkan sedikit tepung jagung kedalam bancuhan tepung untuk meranggupkan udang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan